top of page
Search
  • Writer's picturePäivi Pihlajamäki / Picla

Langasta leluksi - 5 vinkkiä lelun virkkaamiseen

Updated: Apr 9, 2021


Virkatut pehmolelut ovat mielettömän söpöjä. Pehmojen puuvillainen ja tiiviisti virkattu pinta näyttää ja tuntuu ihanalta. Turvallisuusvaatimusten mukaisesti tuotetut pehmolelut sopivat vauvasta vaariin - niin leikkeihin kuin koristeeksikin.


Omilla ohjeilla virkatut pehmolelut kuvastavat myös paljon tuotesuunnittelijaa itseänsä - pehmojen värimaailma ja tyyli kuvastavat usein suunnittelijan omia mieltymyksiä ja tuo esiin taitojen lisäksi suunnittelijan omaa mielikuvitusmaailmaa.


Mutta miten lankakerä muuntautuu pehmoleluksi? Fiiliksen lisäksi tarvitaan laadukkaita materiaaleja, hyviä värejä, oma tyyli ja jonkinlainen tavoite.

Lue alta Piclan vinkit pehmojen suunnitteluun ja toteutukseen!

1. Mieti tavoitteesi


Ihan ensimmäiseksi sinun pitää miettiä, millaisen pehmolelun haluaisit tehdä. Tavoitteen ei tarvitse vielä tässä vaiheessa olla tarkka - voit esimerkiksi miettiä valmiiksi vain sen, halutaanko virkata norsu vai hiiri eli mistä eläimestä on kyse.


Joillekin on tärkeää suunnitella työ tarkemmin jo ennen virkkauksen aloittamista. Tässä tapauksessa voit piirtää haluamastasi lopputuloksesta kuvan paperille. Muista kuitenkin olla itsellesi armollinen - lopputuloksen ei tarvitse olla täydellisesti samanlainen kuin paperilla.


2. Huomioi turvallisuus

Suomessa on säädetty tarkat vaatimukset leluille ja lelun valmistajat ovat vastuussa siitä, ettei lelu aiheuta vaaraa sen käyttäjille. Lelujen vaatimuksista voit lukea lisää Tukesin sivuilta.

CE-merkintä myytävässä tuotteessa on valmistajan vakuutus siitä, että lelu täyttää sitä koskevat säädökset. Kaikki Piclan pehmolelut on tarkoitettu leikkeihin ja niitä on turvallista käyttää kaikenikäisten. Picla on suorittanut myös Tukesin Tunnen tuotteeni -tunnuksen.

Muista siis myös itse huomioida tekemäsi lelun turvallisuus jo suunnitteluvaiheessa, vaikka et tekisikään leluja myyntiin. Sen lisäksi, että lelun on tärkeää olla turvallinen, yleensä leluja koskevien vaatimusten täyttyminen tarkoittaa myös, että lelu on kestävämpi.

3. Valitse laadukkaita materiaaleja ja miellyttävä värimaailma


Monelle käsityöntekijälle muodostuu nopeasti suosikkimateriaalit, joita aina ensisijaisesti käyttää omissa töissään. Myös minulle on muodostunut suosikkimateriaalit eri tarkoituksiin.


Pehmoleluissa käytän aina 100 % puuvillalankaa. Koska monet pehmolelut usein eksyvät lapsen suuhun, en halua tuotteiden langan olevan keinokuituista lankaa. Tämän takia puuvilla eli luonnonmateriaali soveltuu mielestäni parhaiten pehmoleluihin.


Suurinosa Piclan pehmoleluista virkataan Drops Muskat -langasta. Lanka on laadukasta ja lopputuloksesta tulee aina viimeistellyn näköistä. Lankaa on helppo virkata ja pinnasta tulee kaunis, kun lanka on hieman "kiiltävää".


Lisäksi tämän kyseisen langan värimaailma miellyttää tämän yrittäjän silmää. Langan värikartasta olen kuitenkin valinnut muutamat eniten Piclaan sopivat värit, joita käytän muissakin tuotteissa kuin pehmoleluissa.


Suosittelen, että valitset heti alussa kaikki ne värit, joita aiot käyttää työssä - pidä lankakeriä vierekkäin ja pohdi, onko värimaailma sellainen, minkä haluat lopputulokseen.


4. Suunnittele oma ja ajaton pohjamalliOletko miettinyt, että kylläpä Piclan Minipehmot muistuttavat toisiaan? Tämä on ihan totta - kaikissa minipehmoissa on samanlainen "pohjamalli".


Suosittelen, että suunnittelet myös itsellesi sopivan pohjamallin, jota voit käyttää kaikissa pehmoleluissasi. Pohjamalliin voi kuulua esimerkiksi jalat, kädet, kroppa ja pää. Piclan Minipehmojen pohjamalli koostuu aina jaloista ja kropasta sekä mahdollisista korvista tai muista yksityiskohdista.


Mikäli oman pohjan suunnitteleminen tuntuu vaikealta, etkä tee tuotteitasi myyntiin, löydät hyviä pohjamalleja myös erilaisista käsityöohjeista, joissa opetetaan virkkaamaan jokin eläin. Voit käyttää samaa pohjaa usein myös muihin eläimiin kuin juuri ohjeessa määriteltyyn. Huomioithan kuitenkin, että kyseessä ei ole oma ohjeesi, joten et voi ilman ohjeen kirjoittajan lupaa tehtä tuotteita myyntiin kyseisellä ohjeella.Pohjamallin avulla saat erillaisia pehmoleluja jo silläkin tavalla, että käytät pohjassa useita eri värejä, kuten tässä tapauksessa on käytetty. Myös yksiväriset pohjat kuitenkin toimivat hyvin.


5. Virkkaa ja viimeistele fiiliksellä

Pehmolelun tekijällä pitää olla hyvä ja mielikuvituksellinen fiilis - omat pehmomallit syntyvät luovuuden ja kokeilun kautta. Virkkausta voi tehdä täysin silmukoita laskematta, "fiilistellen" ja välillä työn keskeyttäen. Virkkaukselle on hyvä antaa aikaa, nukkua välillä yön yli ja taas palata työn äärelle uusin silmin.


Omaa silmää tarvitaan varsinkin pehmon viimeistelyvaiheessa. Tässä vaiheessa pehmolelulle annetaan "oma elämä" esimerkiksi korvien ja naama-alueen yksityiskohtien avulla. Tässä vaiheessa voit käyttää apuna valokuvia oikeasta eläimestä, jota pehmosi olisi tarkoitus muistuttaa.


Viimeistelyvaiheen jälkeen - tatatadaaa- pehmolelu on valmis!


Toivottavasti inspiroiduit vinkkien avulla kokeilemaan myös omaa pehmoleluasi. - Rakkaudella Päivi / Picla -


13,124 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page